In de vlees- en vleeswarensector wordt bij meerdere werkzaamheden gewerkt onder warme omstandigheden. Bijvoorbeeld in vleeswarenbedrijven bij krimptunnels, rookzolders, autoclaven en bij kook- en gaarprocessen. In de vleesbedrijven onder meer bij ontharingsmachines en broeibakken. In beide sectoren geeft ook het werken in de kratwasserij warmtebelasting.
Op zomerse dagen kan het bij deze werkzaamheden extra warm zijn en kan ook bij andere werkzaamheden de temperatuur hoog oplopen.
In de wetgeving is opgenomen (Arbobesluit, artikel 6.1) dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Er worden echter geen specifieke temperaturen worden genoemd. De werkgever zal gezondheidsklachten moeten voorkomen. Als een hoge temperatuur niet vermeden kan worden door technische maatregelen, moet de werkgever maatregelen treffen zoals het beschikbaar stellen als persoonlijke beschermingsmiddelen; de duur van de werkzaamheden verkorten of werkzaamheden afwisselen met werk op een koudere plek.
De normen NEN ISO 7243 (WBGT index) en NEN ISO 7933(2004) geven aan hoe bepaald kan worden of grenswaarden worden overschreden. Wanneer de grenswaarden worden overschreden moet de werkgever passende maatregelen nemen, waaronder bijvoorbeeld het beperken van de duur van de arbeid. Voor het meten en toepassen van deze normen is een externe deskundige/specialist nodig. Spreek af dat zij bij hun metingen de bovengenoemde normen hanteren.
Het werken onder warme omstandigheden door medewerkers en derden zonder adequate beheersmaatregelen kan leiden tot gezondheidseffecten van hitte-uitslag, warmte oedeem, warmte collaps, uitdroging, warmtekrampen, warmte-uitputting tot warmtestuwing. Warmtestuwing wordt niet enkel veroorzaakt door een hoge omgevingstemperatuur maar kan ook het gevolg zijn van het dragen van te sterk isolerende kleding. Naast lichamelijke klachten kan ook het concentratievermogen afnemen bij langdurige blootstelling aan warme omstandigheden. Dit kan leiden tot een grotere kans op ongevallen.
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen ten aanzien hittebelasting zijn ouderen, jeugdigen (jonger dan 18 jaar), medewerkers met een laag lichaamsgewicht (< 50 kg), zwangere en lacterende medewerksters, mensen met hart- en vaatziekten, mensen met huidaandoeningen of astma. Beperk in overleg met hen hun werkzaamheden in warme omstandigheden
Hitteproducerende processen:
- Inventariseer bij welke werkzaamheden sprake is van hittebelasting: Breng de warmte- en vochtbronnen in kaart. Geef ze bv aan op de fabrieksplattegrond. Breng vervolgens in kaart hoe warmte en vochtige lucht zich verspreiden. Gebruik daarvoor bv een rookbuisje. En ga na of de isolatie van installaties en leidingwerk nog optimaal is. Ga ook bij medewerkers na waar ze, ook buiten zomerse periodes, hitte in het werk ervaren en welke oplossingen zij daarvoor zien.
- Gezondheidsklachten als gevolg van het werken onder warme omstandigheden moeten zoveel mogelijk worden voorkomen door een aanpak dicht bij de bron. Kies in overleg met de werknemers(vertegenwoordiging) passende maatregelen zo dicht mogelijk bij de bron en beoordeel of ze voldoende resultaat opleveren:
Zomerse hitte
Zomerse hitte kan bij vleesbedrijven met name voorkomen bij de stal en de vuile slacht en afhankelijk van bedrijfsspecifieke omstandigheden soms ook de schone slacht. In de vleeswarensector speelt dat met name bij werkzaamheden in technische ruimten en, afhankelijk van specifieke bedrijfskenmerken, op sommige verwerkingsafdelingen.
Bij zomerse hitte is de eerste stap om te inventariseren en te meten hoe het op diverse afdelingen is gesteld met temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg voor mobiele meetapparatuur die deze twee waarden kan meten en leg de meetresultaten vast. Breng ook klachten en suggesties van medewerkers in kaart. De Humidex-methode geeft een eerste indicatie van de belasting door warmte en luchtvochtigheid, en is het beste van toepassing bij de volgende omstandigheden:
Meet op de werkplek de temperatuur en de luchtvochtigheid
a. Meet bv met een meetsonde minimaal 5 minuten om een stabiele waarde in het display te krijgen.
b. Meet zo dicht mogelijk bij de werkplek van de medewerker.
c. Houd de meetapparatuur op lichaamshoogte, op circa 1,5 meter hoogte.
Zie met behulp van onderstaand schema op welke Humidex-score de belasting op de werkplek uitkomt.
Kom op grond van deze inventarisatie in overleg met medewerkers tot passende maatregelen zo dicht mogelijk bij de bron (zie opties hieronder onder) en beoordeel of deze voldoende resultaat opleveren.
Technische maatregelen:
Maatregelen m.b.t. organisatie:
Individuele maatregelen:
Zie ook:
- Ter inspiratie: Brochure ‘Routebeschrijving Hittebeheersing in de zoetwaren’
- Thermische omgevingsfactoren – Reeks SOBANE strategie
- AI-blad 48: Werken onder warme omstandigheden SDU Uitgevers, Den Haag
- Arbokennisdossier Temperatuur Extreme Hitte
Richtlijnen
Binnenklimaat en ventilatie
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
Voorlichting en onderricht
Zwangerschap en arbeid
Goede praktijken
Geklimatiseerde pauzeruimte
Herstelmogelijkheden
Micropauzes op de werkplek
Taakroulatie
Verstrekking dranken
Voorlichting klimaat