X

Arbeidsjurisprudentie en het toepassen van alcohol- en drugstesten

03-12-2018  |

Over het toepassen van alcohol- en drugstesten op de werkvloer is veel te doen. De Autoriteit Persoonsgegevens, die toeziet op de privacy wetgeving, vindt het random afnemen van een alcohol- en drugstest het verzamelen van een gezondheidsgegeven. Wij bij Be-Responsible zijn het daar overigens mee eens. We hebben niet voor niks ons testprogramma onder medisch toezicht staan.

In arbeidsrecht wordt er ook zorgvuldig nagedacht over het toepassen van alcohol- en drugstesten. Daar wordt gekeken naar de genomen verantwoordelijkheid van de betrokken partijen. Allereerst of de betreffende organisatie zelf verantwoordelijkheid heeft genomen. Het gaat daarbij over het hebben van een degelijk ADM beleid dat noodzaak, voorlichting en mogelijkheden van ondersteuning voor medewerkers voldoende borgt. Vervolgens wordt er gekeken naar de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf.

Een uitspraak van 7 november jl laat een heldere weging zien waarin de drugstesten als bewijs worden geaccepteerd en de rechter zich uitspreekt over het goed gevoerde beleid van de betreffende organisatie.

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer