X

Huidbescherming tijdens het werk

11-12-2024  |

Tijdens de werkzaamheden in de vleeswarenindustrie kunnen de werknemers via de huid worden blootgesteld aan biologische agentia, zoals salmonella en tetanus. Blootstelling is mogelijk door huidcontact met vlees(delen), of met verontreinigde oppervlakken en vloeistoffen (lekwater, proceswater en afvalwater). Handschoenen zijn dan nodig om blootstelling aan kleine wondjes te voorkomen, bijvoorbeeld bij de nagels. Bovendien blijkt dat er bij het dragen van handschoenen beduidend minder mondcontact is.

In de Arbocatalogus Vleeswaren is vastgelegd dat handschoenen vereist zijn bij schoonmaakwerkzaamheden op de productieafdelingen en sterk aanbevolen wordt bij werkzaamheden op de vleesverwerkende afdelingen.

Dit is opgenomen in de Richtlijn Huidbescherming in de Arbocatalogus. Daar zijn ook voorschriften te vinden over:

  • de juiste soort handschoen
  • armbedekking
  • overmouwen en schorten bij extreme verontreiniging
  • het opstellen van een hygiëneprotocol
  • regelmatig instructies over het gebruik van de handschoenen.

Zie voor meer informatie de Richtlijn Huidbescherming.

« Ga naar het overzicht


ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer