Verhoging RVU Regeling Vleeswarenindustrie voor nieuwe deelnemers per 1 januari 2025
Met de RVU Regeling Vleeswarenindustrie kunnen werknemers die voldoen aan de voorwaarden eerder stoppen met werken. De... lees meer »
Met de RVU Regeling Vleeswarenindustrie kunnen werknemers die voldoen aan de voorwaarden eerder stoppen met werken. De... lees meer »
Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen en in het uiterste geval leiden tot lawaaidoofheid. In de... lees meer »
Op maandag 16 december 2024 hebben de VNV, FNV en CNV een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de... lees meer »
Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen en in het uiterste geval leiden tot lawaaidoofheid. In de vleeswarenindustrie zijn er uiteenlopende geluidsbronnen. Denk aan cutters, vacuümpompen, blazers en aan contactgeluid van harde verpakkingen zoals blik en glas. Daarnaast kan er sprake zijn van lawaai door sproeiers, perslucht, hogedrukreinigers, het werken met kratten, koelinstallaties, de radio en intern transport. Geluidsniveaus worden overigens weergegeven in decibels; dB(A).
In de arbocatalogus Vleeswaren zijn de wettelijke voorschriften weergegeven voor een werkgever op het gebied van geluid. Ten eerste: een geluidsmeting in productie en logistieke afdelingen als onderdeel van de RI&E. Verder zijn bij geluidsniveaus boven 85 dB(A) een lawaaibestrijdingsplan en zonering en markering van lawaaiige zones vereist. Ook moeten medewerkers die blootstaan aan geluidsniveaus van meer dan 80 dB(A)minstens eens per 4 jaar een gehooronderzoek aangeboden krijgen.
Daarnaast zijn er sectorspecifieke voorschriften opgenomen, zoals:
Zie voor meer informatie én voor goede praktijken het thema Geluid in de arbocatalogus Vleeswaren.